Etiuda migranta

Etiuda Migranta – projekt realizowany w ramach programu Erasmus plus

EU flag-Erasmus+_vect_POS

Akcja kluczowa: Mobilność edukacyjnawieczor-miedzykulturowyetiuda-migranta-performance
Partner: z Turcji (m. Igdir):   Igdir ab Genclik Grubu

z Węgier (m. Budapeszt):  Laterna Magica Nonprofit Korlátolt Felelossegu Tarsasag

Czas realizacji: 15-11-2016 – 24-11-2016

SONY DSC  SONY DSC

Fundacja nasza realizuje warsztaty pantomimy, dla grupy  36 młodych osób  z Polski, Węgier i Turcji  w wieku 14-19, zainteresowanej tematem uchodźców oraz będących pasjonatami form scenicznych i aktorskich.

Celami projektu oraz głównym założeniem programu Erasmus+ jest wymiana dobrych praktyk, rozwój nowych kompetencji i umiejętności między innymi językowych, integracja międzykulturowa oraz rozwój osobowościowy młodych ludzi, uczący tolerancji na ludzi  odmiennych kulturowo i religijnie.

Świadomie prowadzona edukacja teatralna poprzez wysokowyspecjalizowaną kadrę i umiejętność korzystania z technik pracy z ciałem i ruchem, pozwalają na integrację grupy, podniesienie kompetencji komunikacyjnych, rozwój emocjonalności i pamięci ruchowej, kształtowanie wyobraźni, przezwyciężanie nieśmiałości, większą tolerancję i otwartość na „inność” obywatelską.

Efektem warsztatu projektowego jest etiuda pantomimy, wystawiona na scenie łódzkiego ośrodka artystycznego AOIA, jako przedstawienie historii uchodźców i sprowokowanie refleksji nad sensem życiowych dramatów człowieka, jakim jest migrant zarówno u uczestników  jak i odbiorców sztuki. Poprzez warsztaty z wykorzystaniem pantomimy, młodzież zgłębia tajniki pantomimy oraz doświadcza sztuki, w której wypowiada się za pomocą ciała na ważny dla Europy temat.

Performans sceniczny pt. „Etiuda Migranta” ukazuje losy migranta, jego przeżycia, ból, cierpienie z powodu konieczności opuszczenia domu rodzinnego i poszukiwania dla siebie nowego miejsca w świecie. Jego celem jest również  sprowokowanie w sobie, jako odbiorcy refleksji nad sensem życiowych dramatów człowieka.

W ramach projektu zrealizowano następujące  działania:

1. przygotowanie językowe i kulturowe
  2. wykłady o historii teatru i pantomimy
  3. Warsztaty z techniki pantomimicznej
  4. Konsultacje z kulturoznawcą i panele dyskusyjne
  5. Zajęcia laboratoryjne-praca nad etiudą
  6. Performance sceniczny „Etiuda Migranta”