Spektakl pantomimy „Emocje bez słów”

Projekt realizowany w ramach programu Erasmus plusEU flag-Erasmus+_vect_POS

Akcja kluczowa: Mobilność edukacyjna
Partnerzy:

– Słowacja (m. VRANOV NAD TOPL’OU) YOUTHFULLY YOURS SR:

– Węgry (m. BUDAPESZT):  LATERNA MAGICA NONPROFIT KORLÁTOLT FELELOSSEGU TARSASAG

Czas realizacji: 01-01-2017 – 30-05-2017

DSC03125aCelem projektu jest przedstawienie historii uchodźców i sprowokowanie refleksji nad sensem życiowych dramatów człowieka, jakim jest migrant zarówno u uczestników jak i odbiorców sztuki. Warsztaty z wykorzystaniem pantomimy pozwalają zgłębić tę formę teatru oraz doświadczyć sztuki, w której uczestnicy mogą wypowiedzieć się za pomocą ciała na ważny istotnie dla Europy tematy.

Dzięki warsztatom zostają rozwiązane potrzeby młodzieży inicjującej niniejszy projekt, do których należą: znajomość innych kultur europejskich, wzrost biegłości językowej, uczestnictwo w warsztacie o wysokim st. kreatywności i innowacyjności, kształtowanie własnego ja, kształtowanie bardziej przedsiębiorczej postawy i tożsamości europejskiej, wzrost wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu pantomimy, spójności europejskiej.

DSC03466a

Efektem warsztatu projektowego jest Spektakl pantomimy- przedstawienie sceniczne i happeningowe jako rezultat końcowy, wieńczący mobilność i założenie projektowe. To działanie obrazujące wrażliwość oraz ekspresję emocjonalną uczestników na problemy uchodźców, transfer poglądów i wiedzy o problemie i jego następstwach oraz zaangażowanie uczestników  w zainteresowanie mas społecznych w tematykę uchodźstwa.

W ramach projektu wyodrębniliśmy następujące  działania:DSC03473a

1. Przygotowanie językowe i kulturowe.
  2. Warsztaty pantomimy:
  3. wykłady