The A – Z of Pinhole

Projekt współfinansowany w ramach programu Międzynarodowy Fundusz Wyszehradzkifund

Warsztaty z cyklu wymiany międzynarodowej dla młodzieży w wieku 14-20 lat z Grupy Wyszehradzkiej V4 (Polska, Słowacja, Czechy, Węgry), w której zrodziła się potrzeba dialogu na płaszczyźnie kulturowo- językowej.
Tematem projektu jest fotografia otworkowa – specjalna technika robienia zdjęć przy użyciu własnoręcznie wykonanego aparatu otworkowego, zwanego potocznie camera obscura. Wykłady zaspakajają rozwój osobisty obejmując wykłady w ramach propagowania wiedzy ogólnej z zakresu fotografii; warsztaty techniczne z budowy aparatów otworkowych jako potrzeba stymulacji wyobraźni. Aparaty młodzież wykonuje podczas warsztatów samodzielnie, pod okiem instruktora. Aparat otworkowy jest małym optycznym urządzeniem będącym prototypem kamery. To rodzaj fotografii bezsoczewkowej, gdzie soczewka jest zastąpiona małą dziurką, przez którą klisza jest naświetlana światłem. Aparaty otworkowe wykonywane są najczęściej z materiałów recyklingowych (puszek, pudełek, kartonów a także np. z muszli) co powoduje ich dodatkową niepowtarzalność. Fotografia otworkowa wraz ze specjalnymi aparatami wykorzystywane są w nauce, sztuce jak i zabawie. Podczas pracy warsztatowej, młodzież otrzyma cenną lekcję historyczną, estetyczną i techniczne aspekty tej techniki.
Projekt odpowiada na potrzebę rozwijania w młodzieży m.in. nauki o kulturze, potrzeby nauki języków obcych, motywowania ich do aktywnego uczestnictwa w każdych doświadczeniach edukacyjnych, zmianę świadomości kulturowej, rozwijanie wiedzy z zakresu nauk społecznych, kulturowych i historycznych, wymianę dobrych praktyk i wzajemnych doświadczeń oraz wzmocnienie spójności międzynarodowych, promowanie dialogu międzynarodowego.

TERMIN WYMIANY: 10-18. 10. 2016r.

Plik zaproszenia do pobrania Invitation IVF.doc.

LIDER PROJEKTU: Fundacja logofundacja

PARTNERZY PROJEKTU: kericlaternaschola